Smagfulde salater

Hvis man er vant til at lave salater med feta, mozzarella, parmesan, halloumi eller gedeost, kan man godt komme på prøve, når man skal sammensætte en salat uden – men det kan sagtens lade sig gøre at lave en lækker og smagfuld salat uden kød og ost. Hvis man vil lave en simpel salat med iceberg/rucola, agurk, tomat og rødløg, kan man gøre den ekstra lækker ved at tilsætte avocado, mango og/eller ristede pinjekerner, og ved at overhælde med en dressing lavet på olivenolie, æblecidereddike, ahornssirup, salt og peber.

En god dressing kan gøre selv den mest kedelige salat lækker, og at lave veganske dressinger, er ikke svært. Der findes gode alternativer til de fleste standard dressing ingredienser. Creme fraiche kan erstattes af Oatly Fraiche (Kan købes i Brugsen, Bilka og Føtex), vegansk yoghurt og fløde (lavet på soya eller havre) sælges i mange supermarkeder, vegansk mayo sælges i mange supermarkeder og honning kan erstattes af Sirup (fx ahornssirup) eller sukker – men du kan også lave lækre dressinger med ingredienser du ikke er vant til at bruge. Her er nogle gode dressing idéer fra Maria Felding (vegansk diætist), som blandt andet indeholder silken tofu, tahin, peanutbutter og mango chutney: Mine go-to dressinger 🙂 – Diætist Felding (diaetist-felding.dk).

Nøddesmør (fx peanut, mandel, hasselnød eller cashew smør) smager også fantastisk som en del af en salatdressing – prøv for eksempel at eksperimentere med at blande nøddesmør med citron eller lime og plantemælk.

Hvis du ikke har lysten og/eller overskuddet til at lave dressingerne selv, så findes der også mange gode veganske færdigblandede dressinger.

Når du handler ind til en vegansk salat, bør du tænke kvalitet frem for kvantitet. Hvis du køber 250 g. smagfulde, modne cherry- eller datterino tomater på stilk, i stedet for 1 kg. store blege almindelige tomater, vil din salat smage bedre.

  • Græskarkerner og solsikkekerner (rist dem 5 minutter i ovnen med salt og lidt olie).
  • Frugt eller bær (fx vandmelon, jordbær, æble, blåbær eller tørret tranebær).  
  • Nødder (fx ristede og saltede mandler, pekannødder, peanuts eller valnødder).
  • Broccoli eller blomkål (rå eller ristet på en pande til det er branket).
  • Spidskål, rødkål, grønkål eller hvidkål (kål smager bedre, hvis man masserer det med salt efter udskæring, da dette starter fermenteringsprocessen).
  • Quinoa, perlebyg eller bulgur giver både god smag og fylde til salater.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *