Erstatningsprodukter

En gave, under din opstart med en grønnere livsstil

Hvorfor skal veganere spise noget der ligner og smager som kød/mælk/mejeri?

Det er lettere at ændre madvaner, når man kan lave retter, der ligner det, man var vant til at spise. Dette bliver muligt med erstatningsprodukter. Mange vælger at undlade kød af hensyn til klima, sundhed og/eller dyreetik, og det handler sjældent om, at kød eller andre animalske produkter smager dårligt. Mange veganere og vegetarer kan dog opleve savn, især i begyndelsen. I sådanne situationer er det dejligt at kunne tilberede en plantebøf med sauce på plantefløde eller en “kødsovs” lavet på plantefars til sin pasta

Hvad er køderstatninger lavet af?

Køderstatninger baseres ofte på ingredienser som sojaprotein, ærteprotein, hvedeprotein og/eller hestebønner. Dog indeholder de også andre ingredienser som aromaer, salt og konserveringsmidler. Adskillige studier indikerer, at plantebaserede køderstatninger er sundere end kød, primært fordi de generelt er lavere på mættet fedt og helt fri for kolesterol og transfedtsyrer. Det er dog vigtigt at bemærke, at der er betydelig forskel på erstatningsprodukter. Nogle har gennemgået mild forarbejdning og har korte, næringsrige og gennemskuelige ingredienslister. Samtidig findes der produkter med lange, uigennemskuelige ingredienslister, tilsat palmeolie og med højt saltindhold. Se også mit svar nedenfor for yderligere detaljer.

Er det ikke sundere at spise hele uforarbejdede fødevarer, som jeg ved hvad er, end erstatningsprodukter, som jeg ikke aner hvad indeholder?

Jeg forstår fuldt ud, at du foretrækker at basere størstedelen af din kost på uforarbejdede fødevarer, da det ofte er det sundere valg. Personligt glæder jeg mig meget over at have udelukket forarbejdet kød fra min kost, særligt efter at have læst om de dokumenterede sundhedsrisici, herunder øget kræftrisiko, som er blevet påvist af organisationer som Kræftens Bekæmpelse. Der er klare beviser for, at både forarbejdet kød og rødt kød kan øge risikoen for kræft. Det er værd at påpege, at der er betydelig variation blandt de plantebaserede erstatningsprodukter. Nogle produkter, som f.eks. Planteslagterne og PlantMate, er sunde og mildt forarbejdede, lavet primært af grøntsager og/eller bælgfrugter uden tilsætningsstoffer. På den anden side findes der også ultraprocesserede produkter, der indeholder en betydelig mængde mættet fedt og har et højt saltindhold.

Vær opmærksom på…

I de følgende afsnit deler jeg mine erfaringer med nogle fremragende erstatningsprodukter. Jeg har også angivet, hvor produkterne normalt forhandles, men det er vigtigt at understrege, at ikke alle forretninger inden for forskellige butikskæder fører disse produkter. Desværre oplever man også, at mange butikskæder jævnligt udskifter deres udvalg af plantebaserede produkter. Selvom det kan være spændende at prøve nye produkter, kan det også skabe frustration, især hvis din lokale SuperBrugsen ikke længere har et af dine yndlingsprodukter på hylderne eller hvis du forgæves leder i flere butikker efter et særligt produkt.

Kød erstatninger

Beyond meat (minced, sausage og burger)
Beyond meat laver lækre køderstatninger, baseret på blandt andet hvede, ærter, brune ris og faba bønne protein. Beyond meat var det første produkt der rent faktisk stillede min “kød craving”. Burger bøfferne var de første der kom på markedet, og de smager fuldstændig fantastisk i en burger, eller til kartofler med brun sovs, champignon og bløde løg. Siden er der også kommet fars, pølser og sågar “kylling” til Beyond familien.

Produkterne forhandles her: GreenOS.dk, Nemlig.com og SuperBrugsen

JuicyMarbles
Du skal købe Juicy Marbles, hvis du har lyst til at forkæle dig selv med en oplevelse der minder nærmest 1:1 om at spise et stykke mørt og lækkert kød. Min livret inden jeg blev veganer var oksemørbrad – derfor var en god bøf også noget af det jeg savnede mest, efter jeg blev veganer. Juicy marbles er lavet på soyaprotein, og det er helt vildt hvor meget det ligner og smager som kød. Server bøffen med en pommes anne (lavet med smørbar blok), grønne dampede bønner og rapsona vegansk bearnaise (som kan købes på GreenOS.dk). Bestil juicy marbles i god tid inden du skal bruge dem, da der kan gå uger inden du modtager dem med posten.

Produktet forhandles her: juicymarbles.com og GreenOS.dk. Du kan desuden få en Juicy Marbles bøf på den dejlige restaurant “Bistro Verde”, som holder til på Sankt Annæ Pl., tæt på nyhavn.

Like Meat
Like Meat laver køderstatninger der er baseret på soja, og de navngives for eksempel “Like kebab” (som er min favorit), “Like Chick’n Pieces” og “Like Chick’n Nuggets”, så det er nemt at tyde hvad deres produkter er en erstatning for. De har også lanceret en “Like Chick’n Wings” – så det behøver du heller ikke at savne længere. Hvis du mangler inspiration til hvordan du skal bruge Like Meat produkterne, så lav denne ret.

Produkterne forhandles her: Bilka, Føtex, Kvickly og SuperBrugsen.

Planteslagterne
Planteslagterne producerer økologiske og mildt forarbejdet plantekød uden tilsætningsstoffer. Deres produkter er baseret på hele grøntsager og bælgfrugter, og de er derfor også bedre for din sundhed, hvilket jeg elsker. De ligner og smager derfor heller ikke som kød – de smager som de bælgfrugter og grøntsager de er lavet af. Prøv for eksempel Dild dellen, Dunsen eller Svampebøffen, som er tre af mine favoritter. Brug produkterne fra Planteslagterne, når aftensmaden skal gå hurtigt, og du ikke vil gå på kompromis med din sundhed.

Produkterne forhandles her: Bilka, SuperBrugsen, 365 og Føtex.

PlantMate
PlatMate er dansk producerede køderstatninger med et højt proteinindhold. De har både mince, strimler og forskellige størrelser af stykker, så man kan bruge deres produkter som erstatninger for mange forskellige former for kød. PlantMate skiller sig ud, fordi de sælger deres produkter tørrede (med lang holdbarhed), hvilket vil sige, at man skal sætte dem i blød i vand, vand med boullion eller anden væde, inden man anvender dem i sine retter. Derfor ligner produkterne heller ikke kød, når man ser dem i supermarkedet. Plantmates produkter er langtidsholdbare – hvilket er smart – og de smager af det du vælger at krydre dem med. Vi plejer at lægge dem i blød i vand med boullion (fx grøntsags eller svampeboullion fra Knorr). Nogle gange marinerer vi det også efter det har ligget i blød. Lav fx en marinade af svampesoya eller almindelig soya, gærflager, ahornssirup, paprika, MSG (hvis du har det i dit køkken) og hvidløgspulver.

Naturli’
Naturli’ er kendt som “first movers” med plantebaserede produkter. De var den første danske aktør på markedet, i produktionen af plantedrikke, og de var først med en plantebaseret fars, som, da den kom ud, var et yderst innovativt og nyskabende produkt. Naturli’ udbyder et væld af kød ertstatninger, og personligt, er jeg vild med deres shape me minced (frost), hakket, supreme burgers (frost) og veggie balls – som fungerer fremragende i en pasta med tomatsovs og “kødboller” eller boller i karry. Jeg er vild med hvor meget Naturli’ lytter til forbrugerne. De har en fejlmodig tilgang, og er ikke blege for at udkomme med nye produkter.

Produkterne forhandles her: De fleste danske supermarkeder.

Mælke erstatninger

Havremælk
Havremælk var min første plantemælks-kærlighed. Da jeg havde besluttet mig for at spise vegansk, begyndte jeg straks at lede efter en god plantemælk til min kaffe. Noget naivt, gik jeg i gang med at lede med den forestilling, at jeg nok skulle finde en plantemælk der smagte 1:1 som komælk i kaffen. Det lykkedes ikke. Soyamælk smagte forfærdeligt i kaffen (synes jeg), rismælk var alt for sød og mandelmælk smagte godt, men skilte så snart det blev hældt i en varm kaffe. Havremælk (fra Naturli’ og Oatly) var det første der virkede for mig, og selvom det ikke smagte 1:1 af komælk, vænnede jeg mig meget hurtigt til smagen, og kom til at elske det. Siden dengang, er der kommet mange gode nye mælke alternativer, som er en sammensætning af forskellige typer plantemælk, og som både har en smag der minder mere om komælk, og har en bedre ernæringsprofil. Prøv for eksempel “Shh This is not M_LK” fra Alpro.

Jeg har ikke haft behov for at søge efter flere mælkeerstatninger, da vi hurtigt erfarede at havremælk også kunne bruges til opbagte sovser, i supper og lignende.

Produkterne forhandles her: Man kan købe plantemælk (og særligt havremælk) i stort set alle danske supermarkeder.

Vær opmærksom på…

  • En “barista” version af en havremælk, fungerer ikke nødvendigvis i en opbagt sovs til fx boller i karry. Der bliver den – har vi erfaret – en tand for sød. Brug i stedet den almindelige havremælk fra Naturli’ – den fungerer fremragende til formålet.
  • Det bør nævnes, at soyamælk er den plantemælk der har den bedste ernæringsprofil, og den eneste plantemælk der – ifølge Diætist, Maria Felding – ernæringsmæssigt kan sammenlignes med komælk.

Smør erstatninger

Smørbar fra Naturli’
Smørbar fra Naturli’, skal nok sørge for at du ikke kommer til at savne ko smør. De fleste af mine bekendte (både veganere og kødspisere) har skiftet deres smør ud med smørbar, og de synes alle den smager skønt. Den eneste ulempe ved den, er at den smelter meget hurtigt når den står ude. Jeg vil derfor anbefale dig at sætte den på morgenbordet med et køleelement under, hvis den skal stå på bordet i et stykke tid. Vi bruger smørbar direkte på brød, til meljævninger og i bagværk.

Smørbar blok fra Naturli’
Smørbar blok smager ligeså godt som smørbar, men den er mere fast i strukturen, og smelter ikke ligeså hurtigt. Den er derfor ofte bedre at bruge i bagværk og fx Pommes Anne.

Produkterne forhandles her: Man kan købe smørbar produkterne fra Naturli’ i stort set alle danske supermarkeder.

Fløde erstatninger

Havre cuisine (Oat Cuisine fra Naturli’)
Havre cuisine fra Naturli’ har 100% mættet mit behov for fløde. Den smager fantastisk, og du kan 1:1 bruge den som du plejede at bruge fløde i din madlavning. Denne type fløde kan dog ikke piskes, så køb den ikke, hvis du skal lave lagkage. Vi bruger den for eksempel i vores kebabpasta ret – men også i mange andre retter. Funny story, så levede min kæreste og jeg stort set af spaghetti med svampe, løg, hvidløg og Naturli’ fløde under vores første år som veganere. Vi cravede umami smagen (som oftest findes i animalske fødevarer) hver dag, og dét kunne denne ret, da der både er umamismag i svampe og plantefløde.

Produktet forhandles her: Nemlig.com og Bilka.

Alpro Piskbar (Alpro whipping)
Alpro producerer denne fine soyafløde, som kan piskes til flødeskum. Den fungerer fint til kage, da den smager godt. Den er dog en smule sød, i sammenligning med ko fløde, og den kan ikke piskes ligeså hård. Et godt trick til at få din flødeskum mere hård, er at piske med et par dråber citron i, og at piske længe med en elpisker.

Produktet forhandles her: SuperBrugsen, 365, Bilka, Føtex, Kvickly, Meny og Nemlig.com

Oste erstatninger

Ost er for mange det mest udfordrende at erstatte i en vegansk kost. Men udviklingen inden for vegansk ost har virkelig taget fart, siden jeg smagte min første skive vegansk ost i 2016. På dette tidspunkt var udvalget meget begrænset, og osten smagte – for at være ærlig – ikke særlig godt. Jeg husker tydeligt øjeblikket, da jeg så vegansk ost på morgenbordet hos min tvillingesøster for første gang. Jeg blev glad, forhåbningsfuld og overrasket. Disse følelser blev dog hurtigt afløst af ren og brutal skuffelse, da jeg tog en bid af et stykke brød med en skive vegansk ost. “Det smager jo slet ikke af ost.”

Jeg vil gerne være ærlig, og det er svært at erstatte ost. Det var klart det mest udfordrende for mig at give slip på, og da min overgang til en vegansk kost ikke skete fra den ene dag til den anden, spiste jeg også ost en sjælden gang imellem efter at have besluttet mig for at droppe alle animalske produkter. Jeg tror, parmesan og halloumi var de sidste animalske produkter, jeg spiste.

MEN – jeg savner det slet ikke i dag. Der er sket SÅ meget inden for vegansk ost i løbet af de sidste par år, og markedet er stadig i rivende udvikling. Her får du mine bedste anbefalinger inden for vegansk ost.

Simply V
Simply V producerer både ost i skiver og revet ost (fx til pizza). Simply V er det mærke jeg synes kommer tættest på almindelig smelte- og skiveost. Min kæreste og jeg har testet alle de mærker vi kunne finde, og har endnu ikke fundet et bedre alternativ.

Produkterne kan købes her: Nemlig.com – og mig bekendt, desværre ikke længere andre steder i Danmark. Hvis du kommer over grænsen til Tyskland, kan de også købes i Citti Markt og andre tyske supermarkeder.

GreenOS er din ven
GreenOS finder du massevis af alternativer til ost – fetaost, parmesanost, skiveost, revet mozzarellaost, smøreost, halloumi, mascarpone, m.m. Sjovt nok, har jeg aldrig set et alternativ til frisk mozzarellaost på GreenOS, men hvis du kommer over grænsen til Tyskland (og fx handler i Citti Markt Flensburg) kan du shoppe amok i vegansk ost, og også finde et alternativ til frisk mozzarella. Min kæreste og jeg har bestilt mange fine oste hjem fra GreenOS, men der har været ret stor forskel på hvad jeg selv og min kæreste kunne lide. Prøv dig frem, og find ud af hvad du bedst kan lide.

Violife
Violife er et fint alternativ til både skiveost, revet ost, smøreost og fetaost. Min kæreste og lillesøster kan ikke fordrage fetaosten, som virkelig deler vandende – men den udgør altså en dejlig feta-ertatning for mig og mange andre.

Andre mærker
Som tidligere nævnt, så er det veganske ostemarked i rivende udvikling, og der kommer ofte nye produkter til. Det eneste mærke jeg vil råde dig til at gå helt udenom – som markedet ser ud nu – er Herbivora, som både er smagsløs og har en kedelig konsistens. Prøv dig frem med følgende mærker:
– SPIR (Nettos eget mærke)
– Philadelphia (har én vegansk smørreost)
– Uhh Mami (laver oste pulver)
– Sheese (smørreost og revet ost)
– Vemondo (LIDL’s mærke)
– Nurishh (jeg går uden om deres parmesan – men måske kan du lide den?)

Luksus ost
Hvis du skal lave ostebord i julen, vil jeg råde dig til at bestille fra det svenske mærke Casheury, som producerer lækre og smagfulde veganske oste baseret på cashewnødder. Disse skal bestilles online i god tid, og kan på nuværende tidspunkt kun bestilles til levering og afhentning på Københavns hovedbanegård. Ret besværligt – men besværet værd, hvis du bor i København og virkelig craver luksus ost. Spidsroden på Nørrebro sælger også et par af deres oste, og hvis du tager til Malmö en dag, kan du for eksempel købe deres oste i “ICA Supermarket Söder”.

Ægge erstatninger

No egg (Dava foods)
Særligt min kæreste, har eksperimenteret med at bruge denne æggeerstatning. Som scramble, fungerer den virkelig ikke for os – men den virker til gengæld godt i frikadellefars. Min kæreste har arbejdet hårdt og længe på at sammensætte en plantedelle der mindede ham om hans mors frikadeller, og det er lykkedes! De smager vidunderligt, og er lavet hovedsageligt på blandt andet tofu, hakkede valnødder, rasp og denne “no egg”.

NO EGG (Orgran)
Der findes både en “for cooking” og en “for baking”. Vi har kun forsøgt os med “for cooking”, hvor vi har lavet scrambled og omelet med svampe og stegte grøntsager. Begge dele blev til gengæld mega lækkert.

Produktet kan købes her: Bilka eller online – fx her.

Hørfrø, Chiafrø eller HUSK
Tro det eller ej, men hørfrø, chiafrø eller HUSK kan også fungere som æggeerstatning i bagværk, deller eller anden mad du gerne vil holde sammen på. Prøv for eksempel denne opskrift på hørfrø æg eller denne på chia æg – begge opskrifter er fra Micadeli, som er virkelig inspirerende at følge. Du kan også sagtens bruge HUSK, og her kan du også finde blandingsforhold på nettet, eller du kan læse dig til det bag på pakken du køber. Her er det dog min erfaring, at man skal være varsom med hvor meget man bruger. HUSK med vand klistrer ekstremt godt, men det kan også gøre konsistensen i din dellefars lidt mærkelig elastisk, hvis du bruger for meget.

Jeg er kæmpe fan af hørfrø, chia og HUSK som ægge erstatninger, da de også er smækfyldt med kostfibre, og derfor også vil være et bedre valg i forhold til din sundhed.

Aquafaba
Aquafaba er det grumsede vand som dine kikærter på dåse kommer i, og tro det eller ej, men det giver dig en hel masse muligheder, som du plejede at få fra æggehvide/æg. Jeg har for eksempel brugt det i denne burger bolle opskrift fra Meyers til at lave sliders. Jeg erstattede 1 æg med 4 spsk aquafaba. Jeg har også prøvet at piske aquafabe hård ved at piske længe med en elpisker, og brugt det som erstatning for æg i min mormors opskrift på hjemmelavet chokoladeis. Begge dele fungerede virkelig godt. Når jeg skriver om aquafaba, kan jeg heller ikke lade være med at nævne mit absolut yndligs flødebollested, Glean. Glean har butik i Torvehallerne tæt på Nørreport, og da jeg kommer forbi Nørreport næsten dagligt, er jeg nødt til at afsætte et månedligt budget til flødeboller, konfekture eller marcipanbrød fra Glean! Glean laver deres flødebolleskum på aquafaba, og jeg er vild med det! Læs mere om hvordan du kan bruge aquafaba her, hvor inspirerende Alberte Stengaard oplister nogle af de mange muligheder og opskrifter med aquafaba.

Yoghurt erstatninger

Alpro
Inden for veganske yoghurt erstatninger, er det Alpro der har tronen. Mine absolutte favoritter, er Alpro i bæger “Greek style natural” eller “Plant protein natural”, som kan købes i Netto. Jeg er også ok tilfreds med Alrpro Platgurt på karton – både deres natural og dem med frugtsmag og vanilje. Inden for vegansk yoghurt, skal du nok heller ikke forvente at finde et alternativ der smager 1:1 som den græske yoghurt eller skyr plejede at spise – men i min erfaring, kan “Greek style natural” eller “Plant protein natural” sagtens erstatte almindelig yoghurt i for eksempel tzasiki eller til morgenmaden.

Produkterne kan købes her: Plantgurt kan fås i næsten alle danske supermarkeder. Alpro Greek Style / Plant Protein Natural kan ofte findes i 365.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *