De første par år som veganer tog jeg udelukkende B12 vitamin hele året og D vitamin om vinteren. D vitamin tog jeg også om vinteren inden jeg blev veganer, og dette anbefales alle danskere at gøre. B12 er det eneste tilskud man ikke (på nuværende tidspunkt) kan få via kosten, på en vegansk kost (selvom vi ser flere og flere veganske produkter som er beriget med B12). B12 mangel er meget alvorligt. Derfor bør alle veganere (og også vegetarer der ikke spiser meget mejeri) tage b12 som tilskud.  

B12 dannes af mikroorganismer i jorden, og de fleste mennesker får B12 ved at spise kød og mejeriprodukter. Landbrugsdyrenes kost er typisk beriget med B12, som en form for sikkerhed for at mennesker kan få b12 gennem dem. Læs mere om B12 her: B12 | Dansk Vegetarisk Forening.

Jeg har haft en samtale med en vegansk kostvejleder (Maria Felding), som anbefalede mig at tage nedenstående tilskud, men som tidligere nævnt, så er det kun B12 og D-vitamin man ikke kan opnå ved en varieret vegansk kost.

JOD
Ca 100 µg dagligt
Kan købes her.

SELEN
50 µg dagligt (1 hver 2. dag)
Kan købes her.

B12 
1000 µg 2 gange ugentligt 
Kan købes her.

D-VITAMIN
Ca 25-50 µg dagligt fra oktober-april. Kan købes her.

CALCIUM
1-2 dagligt (ideelt på 1-2 forskellige tidspunkter). Kan købes her.
Hvis du får 3 glas calciumberiget sojamælk eller sojayoghurt dagligt (300-400 ml i alt), er calcium tilskud ikke nødvendigt.

Jeg vil anbefale dig at købe en doseringsæske (a la den din mormor har), så du kan pakke dine tilskud til en uge af gangen. Du kan købe en doseringsæske hos matas eller på apoteket.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *